Är du intresserad av att trycka en bok men saknar kunskap om hur det går till? Då kan du ta hjälp av vår “Lathund för nybörjare” nedan. Använd den gärna som en checklista i processen att färdigställa din bok för tryck. Lycka till!

  1. Manus klart? Att färdigställa manus låter som en självklarhet innan boktryckning. Men ibland är det lätt att ha för bråttom i det här skedet. Man är ivrig att se sin bok klar och snabbar på grundarbetet. Det är som att slarva med spacklingen innan man målar en vägg. Allt slarv syns. Så låt andra och tredje genomläsningen ta tid. Kolla att allt hänger ihop. Använd stavningskontroll!
  2. Korrekturläsning/språkgranskning. När du är helt klar med din berättelse är nästa steg att göra den slutgiltiga korrekturläsningen. Ta gärna hjälp av andra för att få perspektiv.
  3. Utseende. Nu när manuset är ordentligt granskat är det dags att bestämma hur boken ska se ut. Ska det vara pocket eller inbundet? Stor eller liten? Liggande eller stående? Kolla gärna runt på andra böcker innan du bestämmer dig. Hos oss kan du trycka böcker i valfri storlek från A6 till A4.
  4. Sättning av inlaga innebär att man anpassar manuset efter bokmåtten och gör utseendet attraktivt för läsaren. Konkret betyder det att anpassa marginaler, teckenstorlek, typsnitt, radavstånd, sidnummer mm så att boken blir snygg och läsvänlig. Om din bok innehåller bilder eller bakgrundsfärg som är inom 5 mm från någon sidkant behöver du lägga till 3 mm utfall i inlagan. Tänk också på att bildupplösningen måste vara tillräcklig för att bilderna ska se bra ut i tryck. 300 dpi rekommenderas.
    Just sättningen kan kännas krånglig om man inte är van.
  5. Omslag En boks innehåll är såklart av största betydelse. Men om inte omslaget väcker intresse finns risken att ingen någonsin öppnar boken. Så det är mödan värt att lägga ner lite extra tid på omslaget. Vad vill du skicka för signaler till läsaren? Hur kan du göra omslaget till en bra reklampelare för innehållet? Använd gärna vår omslagsmall när du förverkligat din omslagsidé.
  6. Tryckfärdiga filer. Nu närmar det sig tryckning. Innan boken skickas till tryckeriet behöver man skapa tryckfärdiga PDF-filer. Inlaga och omslag ska vara separata filer. Typsnitt ska vara inbäddade. Färgbilder ska vara CMYK. Inga länkar får finnas i PDF (webbadress eller e-post).

Inställningar i Word

BÄDDA IN TECKENSNITT
Arkiv > Alternativ > Spara > Behåll återgivningen när dokumentet delas + Bädda in teckensnitt i filen

BILDSTORLEK OCH BILDKVALITÉ
Arkiv > Alternativ > Avancerat > Bildstorlek och bildkvalité – Komprimera inte bilder i filen + Standardupplösning hög kvalité

Annan viktig information

Utgivningsuppgifter – Någonstans i boken anger du: ”Utgiven av förlag/namn, ort, årtal”.
ISBN-nummer
– Alla böcker som ska säljas ska ha ett ISBN-nummer. Det brukar finnas både i inlagan och på omslagets baksida. Du kan själv beställa ISBN-nummer från Kungliga Biblioteket (kostnadsfritt).
Streckkod – Om man vill kunna sälja sin bok i bokhandeln (fysiska eller nät) måste den ha en streckkod på omslaget. Streckkoden bygger på ISBN-numret. Här kan du skapa din streckkod.
Pliktex – Det är en underbar känsla att se sina böcker i papperskostym. När du fått din bokleverans är det dags att visa mästerverket för världen. Men de ska även arkiveras enligt lag. I Sverige ska pliktexemplar lämnas för arkivering till sju olika Universitet. Om du har eget ISBN-nummer kan du använda vår mall här på hemsidan.

Beräkna tryckpris och beställ här: Mjuk pärm (pocket). Hård pärm (inbundet).

Kontakta oss
Om du har tekniska frågor besvaras de enklast via e-post info@framsteget.net.